Dzisiaj mamy kolejny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie… Zapewne większość z nas jadała ją za czasów dzieciństwa. To jeden z najstarszych produktów spożywczych. Doskonale zaspokaja głód. Co najważniejsze jest niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu!
KASZA MANNA:
Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Można spotkać jej 2 rodzaje: zwykłą i błyskawiczną (jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie).
To co wyróżnia ten gatunek kaszy na tle innych to duża zawartość jodu – zapewnia odpowiednie funkcjonowanie tarczycy. Tarczyca produkuje hormony, pobudzające przemianę materii poprzez spalanie węglowodanów i tłuszczów. Regularne spożycie kaszy manny może pomóc osiągnąć i utrzymać idealną sylwetkę. Podobnie jak jej siostrzane gatunki, zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo. Wartość energetyczna w 100g tego produktu dostarcza ok. 360 kcal.
Kasza powinna być biała z odcieniem żółtawym. Jej cząsteczki nie powinny być zamączone, nie zawierać elementów otrębowych.
Najlepiej smakuje, kiedy jest gęsta.
Kasza manna zawiera:
– Witaminy z grupy B: B1, B2, B6
– Witaminę PP
– Kwas foliowy
– Potas
– Żelazo
– Magnez
– Jod (jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość)
Kasza Manna na śniadanie:
Kasza manna może być podstawą pożywnego i bardzo zdrowego śniadania
* Jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna i daje uczucie sytości
* Doskonała na problemy żołądkowe i dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego
* Zawarte w kaszy witaminy B i magnez korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego
* Usprawnia pracę układu pokarmowego
* Sprawdza się jako nieodłączny składnik różnego rodzaju diet
* Źródło węglowodanów złożonych (skrobia) – doskonałe źródło energii dla osób aktywnych fizycznie
* Zawiera gluten
GRYSIK Z OTRĘBAMI z dodatkami:
Do takiego śniadania pasują dodatki np. rodzynki, suszone owoce, bakalie, świeże owoce, syrop malinowy, konfitura owocowa.
Aby posiłek był pełnowartościowy, wszystkie kasze powinno się łączyć z mlekiem, jajkami, chudym mięsem.
Składniki:
* mleko 3,2% lub 1,5% : 1,5 szklanki
* kasza manna (naturalna! w ostateczności może być błyskawiczna): 3-4 łyżki
* miód: 1 łyżeczka
* otręby (żytnie itp.): 1-2 łyżki
Sos:
* garść owoców (wedle gustu)
* jogurt naturalny: 150g
* miód: 1 łyżeczka
* mleko do rozcieńczenia
* wiórki kokosowe: 1 łyżeczka
* cynamon: 1 łyżeczka
* rodzynki: 1-2 łyżeczki
1. Na dno garnka wlewamy kilka kropel wody (by nie przypalić mleka).
2. Wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i wlewamy mleko.
3. Gdy mleko będzie ciepłe (ale nie gorące) wsypujemy otręby, dodajemy miód i wsypujemy kaszę.
4. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
5. Wykładamy kaszkę do miseczki.
6. W oddzielnym naszyniu mieszamy garść owoców z jogurtem, miodem, odrobiną mleka i rodzynkami. Gotową masę polewamy na kaszkę w miseczce.
7. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i cynamonem.
Przepis znaleziony w Internecie. Wielokrotnie testowałam taki rodzaj śniadania, nawet przed ważnymi zawodami i powiem, że jest to doskonale skomponowana „mikstura”! Doskonale w roli owoców sprawdzają się (w porze letniej) maliny, truskawki, czy jagody! Ja ostatnio testuję z dodatkiem bananów. Dla smaku można również dodać łyżeczkę kakao (oczywiście tego gorzkiego!) Pysznie i zdrowo… .
Milena Faryn
Fot. pixabay.com