Czerwone wino wytrawne to jeden z najzdrowszych napojów

Wcześniej dostrzegano jedynie negatywny wpływ trunku na zdrowie. Przełom w sprawie jego wpływu na zdrowie nastąpił na początku lat 90. Naukowców nurtowało, dlaczego Francuzi z regionu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Według badań to zasługa czerwonego wina, które piją systematycznie i w niewielkich ilościach.

Białe czy czerwone?

Wina wytrawne są praktycznie pozbawione cukru i mają niewiele kalorii. Czerwone wytwarzane są z całych gron winorośli (z pestkami i skórką), a białe tylko z miąższu owoców. Dlatego czerwone wino zawiera aż 10 razy więcej antyoksydantów! Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik wyrobu. Bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii.

Walory picia wina czerwonego wytrawnego

Już w starożytności doceniano jego prozdrowotne właściwości. Wraz z mlekiem, burakiem i gotowanymi ogórkami zwalczał biegunkę, z jałowcem i rzepą wzmacniał, a z mirtem pomagał w chorobach kobiecych. Trunek łagodził dolegliwości żołądkowe. Woda często była zanieczyszczona, a alkohol w trunku zabija chorobotwórcze mikroby. Diagnozy te potwierdza współczesna medycyna.

  • bogate w antyutleniacze, które neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory, uszkadzanie i starzenie się komórek
  • bogate w potas, magnez, wapń
  • pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
  • pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych
  • zawiera alkohol, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie jelit i wchłanianie (składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi, serce lepiej zaopatrywane jest w tlen, hamuje zakrzepy)
  • stymuluje wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczy, zapobiega wzdęciom i „ciężkości” w żołądku – stymuluje także pracę trzustki, ułatwia trawienie tłuszczy
  • zapobiega tworzeniu się kamieni w woreczku żółciowym
  • dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia
  • wzmacnia odporność
  • zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych (zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL, zapobiega zmianom miażdżycowym, zakrzepom i udarowi mózgu)
  • reguluje metabolizm – zmniejsza się ilość odkładanego tłuszczu, mięśnie pracują wydajniej, spalając więcej energii
  • cenne źródło polifenoli
  • pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego
  • oczyszcza organizm – poprawia krążenie, moczopędne działanie -> wydajniejsza praca nerek, organizm szybciej pozbywa się toksyn
  • dotlenia – sprzyja głębszemu oddychaniu, działa rozkurczająco
  • usprawnia trawienie i chroni żołądek – działa przeciwbakteryjnie, chroni przewód pokarmowy przed infekcjami
  • zapobiega niedokrwistości – sprzyja przyswajaniu żelaza i produkcji czerwonych krwinek
  • reguluje poziom cukru i działanie gruczołów dokrewnych
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy, relaksuje

Niektóre gatunki (np. Medoc) zawierają łatwo przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, acetylosalicylowy, winowy), aminokwasy i rozpuszczalny błonnik Wino powinno towarzyszyć ciężkim posiłkom.

wine-624307_640

Flawonoidy

Wino to jego najbogatsze źródło, gdyż fermentacja rozbija flawonoidy na proste, łatwiej przyswajalne związki. Chronią one DNA, niszczą szkodliwe dla organizmy wolne rodniki, wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom. Bakteriobójcze działanie mają zawarte w winie związki polifenolowe. Antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się skóry.
Według najnowszych badań czerwone wino może ochronić przed uszkodzeniem słuchu.

Te cenne związki to głównie: katechina (zwalcza wolne rodniki), kwercetyna (silne działanie przeciwzakrzepowe), resweratrol (usprawnia przepływ krwi, działa rozkurczowo i przeciwnowotworowo, hamując rozwój nowotworów) i Epigallokatechina (antynowotworowa).
Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew.

Zawartość garbników sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych. Składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci (przyśpiesza trawienie tłuszczów). Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza ryzyko powstania kamicy żółciowej.

Badania przeprowadzone na 350 kobietach, chorych na raka piersi wykazały, że 1 lampka zmniejsza objawy skórne radioterapii. Większe dawki mogą szkodzić. Inne badania wykazały, że taka dawka dziennie chroni mężczyzn przed rakiem płuc.

wine-426466_640

Jak dużo, jak często?

Napój ma zbawienny wpływ tylko pity w małych ilościach! Codzienne picie nawet małych ilości upośledza wchłanianie wapnia i wit. D, obciąża wątrobę i zwiększa zagrożenie marskości. Według naukowców wystarczy lampka dziennie (zawiera ok. 30mg czystego alkoholu).
Niektórzy rezygnują z wina obawiając się niestrawności, jednak przy małej ilości trunku, to nie grozi. Trawienie jest nieco wolniejsze, ale mała ilość alkoholu podczas obfitego obiadu nie powoduje żadnych negatywnych efektów, jak wzdęcia i nadkwaśność.

Podsumowując, czerwone wytrawne wino to doskonały trunek, który ma wiele dobroczynnych wpływów! Pamiętajmy jednak o jego odpowiedniej ilości – nie przesadzajmy, co za dużo, to nie zdrowo! Wielu sportowców praktykuje picie lampki wina do kolacji dla poprawy trawienia i podobno dla poprawy parametrów krwi! Pijmy więc rozsądnie i NA ZDROWIE!

Autor: Milena Faryn

Dodaj komentarz