Odżywianie przed treningiem

To co spożywamy przed treningiem lub zawodami ma ogromny wpływ na osiągnięte rezultaty. Kolarz, który nie spożywa odpowiedniej ilości węglowodanów nie będzie w stanie efektywnie trenować, przez co trening nie przyniesie spodziewanych efektów.

W przypadku zbyt małej ilości spożytych kalorii organizm będzie rozkładał nasze mięśnie doprowadzając do utraty beztłuszczowej masy ciała, aby zapewnić sobie stały dopływ energii. Pamiętajmy także o tym, że aby organizm mógł efektywnie korzystać z zasobów naszej tkanki tłuszczowej do celów energetycznych potrzebne są nam także węglowodany.

Około 2-4h przed planowanym wysiłkiem należy spożyć około 2,5g węglowodanów na kilogram masy ciała. Jeżeli ma to być długa jazda 30min przed treningiem można spożyć dodatkowo lekki posiłek np. banan wraz z jogurtem. Starajmy się spożywać węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym aby nie doprowadzić do zbyt dużego wzrostu insuliny we krwi. Doskonale sprawdzają się potrawy bazujące na płatkach owsianych, makaronie pełnoziarnistym, pieczywie pełnoziarnistym.  Powinno łączyć się to z dobrej jakości białkiem np. ryby, drób, nabiał.

Nie zapomnijmy także o odpowiednim nawodnieniu. Doskonale sprawdza się woda wysokozmineralizowana,  gdy trening nie trwa dłużej niż 1h lub napoje izotoniczne, które uzupełnia utracone minerały i węglowodany.

Poniżej przedstawiam przykładowe posiłki przed treningiem.

Muesli z jogurtem i bananem

  • 70g muesli
  • 150g jogurt naturalny
  • 120g banana
  • 466kcal  B:13g T:12g W:77g

Kasza jaglana z miodem, malinami i bananem

  • 70g kaszy jaglanej
  • 120g banana
  • 100g malin
  • 25g miodu
  • 425kcal  B:9g  T:3g  W:95

Omlet z płatków owsianych i kiwi

  • 50g płatków owsiane
  • 2 jajka
  • 5g olej kokosowy
  • 140g kiwi
  • 25g miodu
  • 603kcal  B:30g T:23g W:74g

Płatki rozdrabniamy w blenderze. Następnie dodajemy jajka, olej i mieszamy. Masę przenosimy na rozgrzaną patelnie i smażymy aż do brązowego koloru. Omlet smarujemy miodem i układamy pokrojone kiwi w plasterki.

Placuszki bananowe z twarogiem i dżemem

  • 120g banana
  • 70g mąki pełnoziarnistej
  • 150g mleka 2%
  • Jajko
  • 100g twarogu chudego
  • 40g dżemu truskawkowego
  • 694kcal  B:41g T:15g W:103g

Mąkę, jajko, mleko i banana mieszamy w mikserze na jednolitą masę. Następnie masę wlewamy na patelnie i smażymy. Na placek dodajemy twaróg wraz z dżemem.

Dodaj komentarz