Kiedy warto przyjmować kolagen w proszku?

Kolagen jest naturalnym budulcem w organizmie ludzkim, białkiem występującym przede wszystkim w tkance łącznej. Z kolei kolagen w proszku to suplement diety, pozyskiwany najczęściej z ryb morskich, mający za zadanie wspomóc naturalną produkcję kolagenu w organizmie.

Jak kolagen w proszku + witamina C może wpływać na organizm ludzki? W jakich sytuacjach sprawdza się jako suplement diety? Sprawdź najważniejsze informacje.

Kolagen naturalnym składnikiem diety

Kolagen jest syntetyzowany w organizmie ludzkim. Jednak wraz z coraz wyższym wiekiem organizm człowieka produkuje jego coraz mniejsze ilości. Dlatego do utrzymania prawidłowej produkcji kolagenu stosuje się dietę bogatą w jego naturalne źródła, uzupełnianą przez zdrowy tryb życia.

Gdzie znajduje się kolagen?

Kolagen to białko, jego źródłem mogą być różne produkty zwyczajowo będące składnikiem zdrowej i zróżnicowanej diety. Organizm szybko wykorzystuje substancje zawarte na przykład w:

– żelatynie spożywczej,

– galaretkach,

– kurzych łapkach,

– podrobach.

Kolagen rybi, często występujący jako źródło dla suplementów takich jak kolagen w proszku pozyskiwany jest z ryb morskich. Kolagen występuje także w roślinach strączkowych i kiełkach pszenicy zawierających koenzym Q10.

Jak działa suplement diety kolagen rybi?

Popularny jako suplement diety produkt kolagen pozyskiwany z ryb morskich pomaga uzupełnić dietę w kolagen typu I, który sprzyja syntezie kolagenu w organizmie. Jest to najczęściej kolagen w proszku + witamina C, gdyż kwas l-askorbinowy – witamina C wspomaga proces produkcji kolagenu, chroniąc jednocześnie przed stresem oksydacyjnym komórki.

Rybi kolagen w proszku – jak powstaje?

Kolagen morski pozyskiwany ze skóry ryb morskich to najczęściej hydrolizat kolagenu rybiego. Jest dobrze przyswajany przez układ trawienny, hydrolizat kolagenu przyswaja się szybko i bez zbytniego obciążenia.

Suplementacja wsparciem w prawidłowej produkcji kolagenu

Hydrolizat kolagenu rybiego dostarcza peptydów niezbędnych w syntezie kolagenu, które organizm szybko wykorzystuje. Suplementy diety o kompleksowym składzie produktu dostarczają także inne substancje, które mogą wpływać na zwiększenie produkcji kolagenu. Dzięki temu wszędzie tam, że procesy degeneracji przeważały nad syntezą kolagenu, mogą zajść pozytywne zmiany.

Kiedy zaleca się przyjmować kolagen w proszku?

Suplementy diety takie jak kolagen w proszku + witamina C, czy też czysty kolagen w proszku przyjmowane są często w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, włosów i paznokci. Mogą prowadzić do zachowania dobrego stanu zdrowia stawów i kości, dlatego korzystają z nich sportowcy i osoby starsze. Prawidłowe funkcjonowanie skóry i innych układów jest możliwe nie tylko dzięki pobudzeniu do produkcji kolagenu, ale także ochronie przed stresem oksydacyjnym.

Suplement diety kolagen w proszku + witamina C

Kolagen w proszku + witamina C jako suplement diety zawiera kwas l-askorbinowy, który jest niezbędny w produkcji kolagenu w organizmie. Może występować także w innych postaciach, choć to proszek jest uważany za najwygodniejszy. Suplementy diety z kolagenem zawierają często także inne czynne składniki. Kolagen w proszku warto przyjmować regularnie, co ma szanse dawać najlepsze skutki suplementacji.

Inne formy kolagenu na rynku

Kolagen jako suplement diety dostępny jest często w postaci kapsułek, tabletek lub saszetek do sporządzania napoju. Dodatkowo kolagen stosowany jest w medycynie estetycznej, kosmetologii i innych gałęziach medycznych w formie iniekcji. Forma i źródła kolagenu mogą być w tym przypadku różne.

Co może zawierać rybi kolagen w proszku?

Każdy producent stosuje swoje technologie produkcji i składniki preparatów kolagenowych. Na przykład w niektórych produktach kolagen w proszku występuje w towarzystwie witaminy C i często także glukozaminy – na stawy i chrząstki. Z kolei kolagen w proszku renomowanego producenta OstroVit to produkt czysty, starannie przebadany. Składniki kolagen w proszku mogą także obejmować roślinne wyciągi, kwas hialuronowy czy owocowy smak.

Jak przyjmować kolagen w proszku + witamina C?

Kolagen w proszku + witamina C, a także czysty kolagen w proszku powinien być przyjmowany zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Najlepiej rozpuścić ją w szklance letniej wody, w temperaturze pokojowej, albo też dodać do jogurtu czy innego niegorącego dania.

Warto pamiętać, że suplementy diety powinny być składnikiem zróżnicowanej diety, uzupełniać zdrowy tryb życia dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Kolagen zastosowany jako zamiennik właściwej diety może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Jednocześnie zrównoważony sposób żywienia nie jest gwarantem dostarczania do organizmu odpowiednich ilości składników do naturalnej syntezy kolagenu.